Izotonik z zieloną herbatą - prosty przepis

słomkowy napój w szklance z listkami mięty
Izotonik z zieloną herbatą
 

Izotonik z zieloną herbatą i miodem, to idealny napój na nawodnienie naszego organizmu podczas upałów. Doskonale sprawdzi się także po większej aktywności fizycznej czy  też po treningu. Możemy też go pić w stanach odwodnienia i niedoboru elektrolitów — przykładowo domowy izotonik sprawdzi się przy biegunce, a nawet przy złym samopoczuciu po zbyt mocno zakrapianej nocy.  

 

Izotonik - co to jest?

Izotoniki to płyny uzupełniające wodę i elektrolity w organizmie. Zawierają podobną ilość rozpuszczonych substancji, co nasze płyny ustrojowe. Składają się między innymi z węglowodanów oraz elektrolitów. Z uwagi na to, że węglowodany są nieodłączną częścią izotoników, nie można  ich zastąpić słodzikami. Używamy do nich miodu lub cukru.

Dodatkowo należy dodać źródło sodu, którego w 1 litrze napoju izotonicznego powinno być od 450 do 700 mg. Taką ilość sodu znajdziemy w domowych warunkach w 1,5 – 2 gramach soli, czyli bardzo niewielkiej szczypcie.

Dla smaku i wzbogacenia składu domowego izotoniku warto do niego dodać według uznania sok z cytryny, grejpfruta  lub limonki, napar z herbaty, listki mięty, melisy czy też bazylii. Pamiętaj, że domowy izotonik nie zawiera konserwantów, więc możesz go przechowywać w  lodówce do mniej więcej 24 godzin.

 

Przepisy na domowe izotoniki

Na blogu znajdziesz też przepis na


Kulinarne inspiracje na Facebooku

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na FB → https://www.facebook.com/KulinarnePrzygodyGatity

 

 




Izotonik z zieloną herbatą

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • 1 litr wody 
  • 2-3 łyżeczki zielonej herbaty
  • szczypta soli
  • sok wyciśnięty z jednego owocu cytrusowego, u mnie z cytryny
  • kilka listków ziół, u mnie mięta
  • 1 łyżka miodu 

 

Wykonanie

  • Zieloną herbatę  zalej gorącą woda o temperaturze około 95 stopni Celsjusza.
  • Odstaw do wystudzenia.
  • Następnie dodaj do herbaty sok z cytryny, szczyptę soli, listki mięty oraz miód.
  • Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Dzbanek z izotonikiem włóż do lodówki. Podawaj schłodzony.

 

żółty płyn w szkalnce
 

Komentarze